Innspillet kom frem da Insula møtte Statsminister Erna Solberg (H) og partileder Jonas Gahr Støre (Ap) til debatt i regi av SjømatNorge i mai. Her pekte Sigvald Rist på at barn og unge spiser 20 % mer godteri og hele 500 % mer kjøtt enn fisk. Dette til tross for at norske helsemyndigheter ønsker å øke sjømatkonsumet, og redusere inntaket av sukker og rødt kjøtt.

– Sjømaten er subsidiefri, men momsbelagt på samme måte som sukker og kjøtt. Sukkeravgiften som var ment som et folkehelsetiltak ble fjernet for å redusere grensehandelen i fjor. Og storfekjøtt som helsemyndighetene oppfordrer oss til å spise mindre av, er subsidiert med cirka 70 kroner pr kilo til bonden, uttalte Rist.

Han viste videre til hvordan sjømat har hatt prisvekst siden 1990, mens kjøttprisen har falt betydelig i samme periode. Parallelt med dette har kjøttforbruket pr innbygger økt kraftig.

- Anbefalingene fra ernæringsmyndighetene har tydeligvis lite å si i utformingen av den reelle politikken, uttalte Rist, som mener det er en kjennsgjerning av flertallet av forbrukerne er opptatt av pris når de gjør sine valg i dagligvarebutikken.

Rist erkjenner at å endre jordbrukspolitikken vil være både omfattende og krevende. Men peker på at det er viktig å arbeide for å finne de riktige løsningene på problemstillingen.

- Jeg vil abolutt oppfordre til kutt av moms på sjømat. Det vil gi en umiddelbar effekt på prisen i butikk og dermed konsumet, var oppfordringen fra Rist.

Se hele innlegget fra Sigvald Rist her:

Partilederdebatten i sin helhet kan ses HER.