Ny statistikk over bruk av antibiotika i norsk matindustri presentert i NORM-VET årsrapport 2019 bekrefter at laksenæringen har lykkes med å minimere bruken av antibiotika.

I 2019 ble det kun gitt 16 antibiotikaresepter til lakseoppdrett, og det er det laveste antallet noensinne. Dette betyr at 99 % av norsk laks produseres helt uten antibiotikabehandlinger.

Antibiotiske behandlinger for sykdom på oppdrettslaks har avtatt jevnt over tid. Takket være fokus på effektive vaksiner og fiskevelferd, er bruken av antibiotika i norsk oppdrettslaks redusert med hele 99 % siden 1980. Fra et lavt nivå i 2018, ble bruken ytterligere redusert med 77 % i 2019.

Norge har aldri produsert så mye laks som i 2019. Dette er en konsekvens av fokuset på fiskevelferd og industriell mattrygghet. I 2019 ble det oppdrettet 1,3 millioner tonn laks i fjordene utenfor kysten av Norge. Industrien brukte bare 222 kg antibiotika. Til sammenligning ble det brukt 4673 kg antibiotika i norsk kjøttproduksjon, og også dette anses også å være svært lavt internasjonalt.

Til tross for omfattende forskning og dokumentasjon i fiskeindustrien, verserer det fortsatt mange myter om at antibiotika er et problem i lakseoppdrett. Studier viser dog at bruken av antibiotika har vært nær null i mange år. Forbrukerne kan dermed føle seg trygge på at norsk laks er et trygt og sunt valg på tallerkenen.

Årsrapporten fra NORM-VET 2019 er den 20. utgaven som presenterer informasjon om antibiotika-resistens og bruk av antibiotika i norsk husdyr- og matproduksjon. Les NORM-VET-2019-rapporten HER.